İngiltere, plastikler konusunda uzun süredir beklettiği hedefini gerçekleştirdi ve önemli bir adım attı. Ülke tek kullanımlık olarak satılan çatal, kaşık, bıçak ve tabak gibi ürünlerin bugünden itibaren yasakladığını açıkladı.
Daha önceden paketlenmiş ve hazır gıdalarda bulunan plastikler bu yasak dışında tutuluyor. Yani lokantalar ve paket servis yapan işletmeler bu yasağın dışında tutulacak.
Yasaklar bugün başlıyor!
Daha önceden paketlenmiş ürünlerin yasaklanmamasına ilişkin olarak hükümet yapmış olduğu açıklamalarda bu ürünlerin ambalaj kapsamı içerisine alınmış olduğunu lakin onlara karşı farklı bir düzenleme içinde olduklarını belirttik. Bu ürünlerle ilgili olarak yapılacak düzenlemelerde artık atık maliyetinin yerel yönetimlerden çıkarılarak üretici firmalara devredileceği belirtildi.
Başlatılan bu yasaklardaki hedef 2042 yılı. Bu tarihe kadar plastik atıklarının azaltılması amaçlanıyor. Geçtiğimiz yıl bazı tek kullanımlık olan plastik ürünlerin satışları yasaklanmıştı.
“YASAK YETERİNCE DUYURULMADI!”
Çevre gönüllüleri bu yasakla ilgili yapmış olduğu açıklamalarda yasağın halen yetersiz kaldığı ve hatta yasakla ilgili olarak gerekli duyuruların tam olarak yapılmadığını belirtiyorlar. Greenpeace İngiltere’den plastik atık aktivisti Anna Diski, yaptığı açıklamalarda “Sadece birkaç tek kullanımlık plastik ürüne sembolik yasaklar getirerek sorunu çözemeyiz. Hükümet, sorunun kaynağına inmeli ve üretilen plastik miktarını ciddi şekilde azaltacak bir strateji geliştirmelidir” dedi.
Paket servis firması Just Eat yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre halk plastik kullanımıyla ilgili daha fazla sınırlamanın getirilmesinden yana ve firma bu yasakları destekliyor. İngiltere’de resmi rakamlara göre her sena 1,1 milyar tek kullanımlık tabak ve 4 milyardan fazla çatal bıçak kullanılıyor. Kullanılan bu plastiklerin ise yaklaşık % 10’luk bölümü geri dönüşüme dahil olabiliyor. Çevre, Gıda ve Kırsal İşler Bakanlığı’na (DEFRA) göre, bu önlemlerle İngiltere plastik atıklarının azaltılmasına ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlamayı hedefliyor.