Son yıllarda yaşanan sıcaklıklar birçok şehirde olduğu gibi Van’da da etkili olurken yaşanan kuraklık Van gölünün de haritasının değişmesine neden oldu. Özellikle kıyı bölgelerde yaşanan çekilmeler nedeniyle göl küçülmeye devam ediyor. Küçülmenin görüntüleri uydu üzerinden takip edilirken bu durum göl haritasında da ciddi bir değişime neden oldu.
Yağmurların azalmasından sonra gölde meydana gelen buharlaşma ciddi derecede su kaybının yaşanmasına neden oldu. Özellikle sığ dediğimiz bölgeler olan kıyılarda çekilmeler yüzlerce metreyi buluyor.
Gölün oluşumu asırlar sürmüş ve geçen bu süre içerisinde de suların yükselmesiyle birlikte birçok tarihi yapı sular altında kalmıştı. Yaşanan çekilme sonrasında bu tarihi yapıların tekrardan gün yüzüne çıktığı ise uydu üzerinden görülebiliyor.
Konuyla ilgili olarak: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş’un, ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Landsat ve Avrupa Uzay Ajansına ait Sentinel-2 uydusunun 2 yıl önceki temmuz ayına ilişkin görüntüleri ile karşılaştırdığı bu yılın temmuz ayı uydu görüntülerinde, daha önce su altında olan birçok yerin kara parçasına dönüştüğü farkedilebiliyor
Van Gölünün Şekli Değişti!
Uydu görüntülerinden sonra yapılan açıklamada harita üzerinde ciddi bir dönüşümün yaşandığı belirtildi. Geçtiğimiz yıllarla güncel uydu görüntülerinin karşılaştırılmasıyla birlikte yaşanan değişim ciddi bir şekilde gözlemlenebiliyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş yaptığı değerlendirmede bazı bölgelerde Van Gölü’nün harita üzerindeki şeklinin değiştiğini söyledi.
Çok Büyük Bir Alan Kara Parçasına Dönüşmüş!
Yaşanan çekilme sonrasında Van şehir kıyısında da ciddi bir değişim meydana geldi. Gölün kıyıları eskiden köylerin kenarlarına kadar uzanıyorken çekilme sonrasında bu kıyı bölgelerde önemli bir kara parçası oluşumu yaşandı.
Kuraklık devam ettikçe ve yağmur yağmadıkça Van gölü her geçen gün küçülmeye ve çekilmeye devam edecek.