YAÇİM

Gediz Havzası İçin Umutsuz Değiliz: Su ve Çevre Koruma Planı Yayınlandı!

Su verimliliği eylem planı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla resmi gazete ’de yayımlandı.

Genelgeye göre dünyanın hemen her bölgesinde su kaynakları ve tatlı su ekosistemlerinin küresel iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarından etkilenmiş olduğuna vurgu yapılarak, yağışların azalmasıyla su stresi yaşaması beklenen Akdeniz İklim kuşağında bulunan Türkiye’nin bu süreçten etkilenecek olan ülkeler arasında olduğu belirtildi.

Ülkemizdeki hızlı nüfus artışı ve sanayileşme gibi faktörlerden kaynaklanan su talebinin etkisiyle yüzyıl için su kaynaklarının % 25 oranında azalacağı belirtildi. Genelgeye şunlar kaydedilmiş oldu:

“Ülkemizde kentsel, endüstriyel ve tarımsal faaliyetler için su kaynaklarının verimli ve sürdürülebilir kullanılmasının sağlanması ve su verimliliğini artıracak bilgi ve teknolojinin yaygınlaştırılması için başlatılan ‘Su Verimliliği Seferberliği’ sürecinde Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033) hazırlanmıştır. Mezkur Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile buna dayanılarak hazırlanan rehber dokümanlar Tarım ve Orman Bakanlığının resmi internet adresinde (www.tarimorman.gov.tr) yayımlanacak. Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033) kapsamındaki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının üzerine düşen görev ve sorumlulukları hassasiyetle yerine getirmesi hususunda gereğini rica ederim.”

Gediz Havzası İçin de Eylem Planı Hazırlandı

Gediz havzası eylem planı ile Türkiye’deki su kaynaklarının korunması hedefleniyor. Bu doğrultuda tüm su kaynaklarının miktarının ve kalitesinin iyileştirilerek taşın ve kuraklığın etkilerinin en aza indirilmesi ve bu sayede insan sağlığının korunması hedeflendi. Eylem planı Tarım ve Orman bakanlığının koordinasyonuyla hazırlandı ve Bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlandı. Genelgeye göre havzadaki risk bertaraf edilecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türkiye’deki 25 nehir havzasından biri olan Gediz Havzası’ndaki nüfus artışı, sanayileşme, yoğun tarımsal faaliyetler su kaynakları üzerinde miktar ve kalite baskısı oluşturuyor.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yazılar

Bültenimize Katılın

Bültenimize katılarak haftalık içeriklerimizin mail adresinize gelmesini sağlayabilirsiniz.